Aansprakelijkheid tijdens activiteiten

Mededelingen over de vereniging, de website en het forum. Hier kan je geen berichten plaatsen.
Gesloten
Geert
Vriend(in) van JAN
Berichten: 76
Lid geworden op: 10 feb 2013, 13:35

Aansprakelijkheid tijdens activiteiten

Bericht door Geert » 19 feb 2022, 18:15

Door een aankomende wetswijziging moeten wij (het bestuur en gelieerde commissies, zoals de activiteitencommissie) duidelijk zijn over de aansprakelijkheid met betrekking tot onze activiteiten. Daarover het volgende:

De deelnemer aan het JAN weekend of andere activiteiten is zich bewust van het feit dat de deelname aan het JAN weekend en hun andere activiteiten zowel voor de deelnemer als voor derden het risico meebrengt van zaakschade en personenschade (letselschade), gevolgschade daaronder begrepen. De deelnemer neemt deze risico's uitdrukkelijk voor eigen rekening.

De vereniging JAN, organisatoren voor activiteiten JAN aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor welke schade dan ook - ongeacht waaruit die schade bestaat en hoe die is ontstaan – die een deelnemer verband houdende met zijn of haar deelname aan het evenement lijdt dan wel aan derden of andere deelnemers veroorzaakt. De deelnemer verklaart dat hij de organisatie en hun organisatoren niet aansprakelijk zal stellen of houden en hen zal vrijwaren voor enige door hem geleden schade, materieel of immaterieel, letselschade hieronder begrepen.

Door inschrijving voor deelname aan een JAN weekend of hun andere activiteiten gaat de deelnemer akkoord met bovenstaande bepalingen.

Geert
Vriend(in) van JAN
Berichten: 76
Lid geworden op: 10 feb 2013, 13:35

Re: Aansprakelijkheid tijdens activiteiten

Bericht door Geert » 22 apr 2022, 15:07

Het bestuur heeft heeft wat vragen gekregen over het hoe en waarom van deze verandering en wat de alternatieven zijn. In deze reactie proberen we die te beantwoorden.

Duidelijkheid

Ten eerste moet een vereniging duidelijk zijn over de risico's en aansprakelijkheden. Door dit op het forum te zetten en daar naar te verwijzen bij onze activiteiten en bij nieuwe leden, willen we dit helder maken. Mochten dingen in de toekomst veranderen, dan zal dat in dit topic bijgewerkt worden.

Alternatieven

Naast dat we duidelijkheid moeten geven, moeten we natuurlijk ook de leden van de activiteitencommissie (en het bestuur) en alle andere leden die meehelpen met organiseren, beschermen. Globaal zijn er de volgende opties:
  1. Je ertegen verzekeren
    • Via een verzekering die de NFN heeft bedongen.
    • Via een zelf af te sluiten verzekering.
  2. Het risico uitsluiten
Het bestuur heeft bij de NFN de verzekeringspolis aansprakelijkheid opgevraagd (voor geïnteresseerden is die op te vragen bij het bestuur).

Het blijkt dat deze polis vooral geschikt is voor verenigingen met een terrein, waar mensen verblijven. Voor ons als activiteitenvereniging staan er veel dingen in waar wij niets mee doen (maar wel voor betalen). Aan de andere kant zijn juist veel activiteiten uitgesloten, denk bv aan: quad rijden, skeeleren, schaatsen, kajakken, water skiën, survival en dergelijke.

Zie bijvoorbeeld de volgende tekst:
Ook niet verzekerd is de aansprakelijkheid van de leden ten opzichte van elkaar voor de schade toegebracht tijdens sport en spel.
Zelf een verzekering afsluiten heeft het bestuur niet onderzocht, want dit zou de prijs van een activiteit waarschijnlijk behoorlijk verhogen, bovendien zit je waarschijnlijk alsnog met uitsluitingen.

De tekst, zoals die hierboven staat, is bij een andere vereniging onderzocht en die zou juridisch standhouden. Vandaar dat het bestuur deze optie tijdens de komende ALV wil voorleggen en bij positief besluit wil vastleggen in het Huishoudelijk Reglement.

Het Bestuur

Gesloten