Wat is naturisme

Wat is naturisme

Samen rustig en ongestoord genieten van vrijheid, vrolijkheid en de frisse bries op je huid. Geen gedoe met natte badkleding op je blote lijf. Gewoon streeploos bruin worden. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, welke religie je hebt, of je dik of dun, jong of oud, donker of licht van huidskleur bent. Een plek waar je respect hebt voor elkaar ongeacht iemands achtergrond. Wederzijds respect en respect voor de natuur en het milieu staan hoog in ons vaandel.

Waarom naakt recreëren?

We worden bloot geboren. Bloot voelt heerlijk vrij. Wat is er dan natuurlijker dan bloot recreëren op het strand of op een terrein en om gewoon een duik te nemen in een zwembad of zee. Geen gedoe met natte badkleding, geen gesjouw met kleding naar de douchehokjes. Blootgewoon genieten van de zon over je gehele lichaam. Streeploos bruin worden. Even lekker onthaasten. Weg van de drukte van alle dag.

De eerste keer bloot

De eerste keer bloot is altijd een beetje eng of vreemd. Vaak hebben mensen die naar een naaktstrand of een camping gaan al eens de sauna bezocht. Daar is iedereen bloot en kijkt niemand er raar van op als je dat ook bent. Natuurlijk, de eerste keer zul je even moeten wennen. Maar dat gaat snel omdat iedereen om je heen ook naakt is. Je voelt je eerder bekeken als je wel badkleding aanhebt.

Naturisme en seksualiteit

Naturisme en naaktrecreatie hebben niets met seksualiteit te maken. Omdat iedereen bloot is, is iedereen gelijk. Het bloot recreëren is op naaktstranden, naturistenterreinen en in sauna’s net zo normaal als in bad of onder de douche gaan. Natuurlijk speelt seksualiteit bij iedereen een rol maar niet in het openbaar op de naaktstranden of naturistenterreinen. De houding ten opzichte van seksualiteit is op een naturistenterrein of naaktstrand niet anders dan op een textielcamping of textielstrand.

Is naturisme veilig?

Mensen die zich aansluiten bij de NFN krijgen een ledenpas. Met die pas kunnen ze wereldwijd op alle naturistenterreinen terecht. Bij de meeste locaties wordt naar de pas gevraagd. Mocht iemand anderen lastig vallen dan wordt hij of zij geregistreerd, krijgt geen pas meer en is niet meer welkom. Zo wordt de veiligheid binnen het naturisme gewaarborgd. Natuurlijk houden mensen een oogje in het zeil of er geen mensen met verkeerde bedoelingen rondlopen.

Naturisme, tatoes en piercings

Het naturisme kent allerlei verschijningsvormen. Gedrag en opvattingen van de naturisten kunnen verschillen. Ieder mens is ten slotte uniek. Op openbare terreinen zijn tatoeages en piercings meestal geaccepteerd. Maar belangrijk is om te weten dat de opvattingen over lichaamsversiering per naturistenterrein kunnen verschillen. Steeds meer terreinen accepteren mensen die piercings en tatoeages hebben. Informeer van tevoren wel of een terrein of camping dergelijke lichaamsversieringen accepteert.

De Wet

In 1986 is artikel 430a aangenomen. Deze wet bepaalt dat naaktrecreatie alleen strafbaar is als het wordt uitgeoefend op plaatsen die daarvoor niet geschikt zijn. Als dit het geval is, is er wettelijk sprake van een overtreding van de openbare orde en wordt de overtreding niet meer gezien als zedenmisdrijf. Een doorbraak! Vanaf dat moment staat Nederland op de wereldkaart als land met een van de meest vooruitstrevende regelgeving op het gebied van naturisme.

Bron: www.nfn.nl